Uluslararası Öğrenci Buluşması

24 Kasım 2016

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, üniversitemizde eğitim gören 65 ülkeden öğrencimizle “Uluslararası Öğrenci Buluşması”nda bir araya geldi.

Öğretmenler Günü’nde Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleşen program, Mozambikli öğrencimiz Aquitulane Ancha Amisse’nin öğretmenlere hitaben okuduğu şiirle başladı.

Her yıl uluslararası öğrencilerle buluşan Rektörümüz, öğrencilere önceki konuşmalarında vurguladığı “ev sahibi” fonksiyonlarını hatırlattı. “Sizlere yabancı demek istemiyorum, sizler buranın ev sahibisiniz. Bizim için ülkemize, üniversitemize gelen her öğrencimiz bizim öğrencilerimiz gibidir. Kardeşlerimizdir.” diyen Rektör Duman, öğrencilerin istek ve önerilerini dinledi, sorularını yanıtladı.

Türkiye’ye başka ülkelerden gelen öğrencilerin ülke hakkında doğru bir yaklaşıma sahip olmaları için özellikle son birkaç ayda yaşanan olayları iyi değerlendirmeleri gerektiği üzerinde duran Rektör Duman, doğru değerlendirmelerin Türkiye’ye kültürel, sosyal ve ekonomik yönden benzeyen ülkelerde cereyan eden hadiselerin anlaşılmasında etkili olacağının altını çizdi. Rektör Duman, “Ülkemiz, 15 Temmuz diye zihnimize kazınan ve asırlarca anlatılması gereken büyük bir facia girişimi yaşadı. Bu facia aslında Türkiye’ye kültürel, ekonomik, sosyal yönlerden benzeyen ülkelerin kalbine atılan bir bomba gibiydi. Bomba patlasaydı eminim tüm İslâm coğrafyası etkilenmiş olacaktı. Plan buydu. Çok şükür milletimizin ve devletimizin ilahi lütufla gösterdikleri feraset ve gayretlerle bu badireyi olabilecek en az kayıpla atlatmış olduk.” diye konuştu.

Öğrencilere birinci ülkeleri olarak Türkiye’ye sahip çıkmaları gerektiğini söyleyen Rektör Duman, bu sahiplenmenin karşılığında mazlum coğrafyaların yükselişe geçeceğini belirtti. “Bu bilinçle çalışarak, üreterek aydınlığa çıkacağız. Bizden hizmet bekleyenlere ulaşacağız. Bu bilinçle hareket edersek eminim ki dünyada gözyaşı daha az olacak.” dedi.